Mugamba, posvätná krajina kráľov z Burundi

Nasledovník kráľa (u mwami) mal byť korunovaný podľa presného rituálu. A skutočne, po smrti panovníka sa pripravovalo rituálne pochovanie kráľovských pozostatkov, zároveň bolo potrebné usporiadať smútočné obrady až do nastolenia nového kráľa. Miesto Mwihangarizo v Shombo (obec Muramvya) bolo východiskovým bodom procesnej cesty a korunovácie nového kráľa.

Svet dovoleniek, článok vznikol na podporu - Dovolenka Burundi

Gishora bubny Gishora - kráľovsé bubny

Koniec smútku bol pri diere v potoku Gahororo na vrchu Musongati, ktorý sa nachádza v blízkosti sútoku riek Mucece a Nyavyamo: budúci kráľ, súdny dvor, kniežatá, šéfovia, pomocní velitelia a dobytok zostúpili z Mwihangarizo do tejto zóny sútoku, kde sa vykonal indukčný rituál.

Po tomto ukončení smútku prekročil nový vládca rieku Nyavyamo, vysadnúc na býka Semasaka bol vyhlásený za kráľa Burundi. Sprievod potom vyšiel hore na vrch Rubumba a kráľ na jeho vrchu vysadil háj zložený z rastlín, ako sú erytrín, ficus, drak. Stopy všetkých týchto symbolov sú ešte dnes viditeľné. Monarcha zamieril do sviatočnej atmosféry do Kivyeyi cez kopec Nkondo. Kráľ tam strávil 4 až 7 dní a rituálne sa spojil s Mukakaryendou. Tento panovník dostal dobytok ako dary, ktoré postupne prerozdeľoval a požehnal oheň, symbol kráľovskej autority a života, a semená, symbol plodnosti a prosperity. Nakoniec kráľ odišiel do Mbuye, kde mu bol predstavený nový Mukakaryenda.

Vymenovanie kráľa umožnilo krajine znovu prežiť, pretože so smrťou takejto autority boli všetky činnosti zastavené. Tento rituál priniesol radosť späť do zeme. Stopy tejto trasy sú stále viditeľné najmä v Mwihangarizo, Mugamba, Rubumba a Kivyeyi, kde nájdeme ficus a dracenu. Oplatí sa preskúmať počas dobrodružnej dovolenky v Burundi. Asi najväčšou atrakciou je kultúrny zážitok, ktorý ponúka rituálny tanec kráľovského bubna v Paláci Bubnov Gishora.

Rituálny tanec kráľovského bubna

Rituálny tanec kráľovského bubna je predstavenie kombinujúce silné, synchronizované bubnovanie s tancom, hrdinskou poéziou a tradičnými piesňami. Celá populácia v Burundi ho uznáva ako základnú súčasť svojho dedičstva a identity. Tanec vyžaduje najmenej tucet bubnov, vždy v nepárnom počte, usporiadaných v polkruhu okolo centrálneho bubna. Niektoré sú držané v nepretržitom rytme, zatiaľ čo iné sa držia rytmu stanoveného centrálnym bubnom. Dvaja alebo traja bubeníci potom tancujú v rytme.

Rituálne bubnovanie sa vykonáva počas národných alebo miestnych sviatkov, aby privítalo dôležitých návštevníkov a podľa jeho slov prebúdza ducha predkov a vyháňa zlých duchov. Nositelia sú prijímaní zo svätyne po celej krajine, z ktorých mnohí sú potomkami strážcov svätyne bubnov. Rituálny tanec kráľovského bubna, hodnoty, ktoré stelesňuje a špeciálne zručnosti v oblasti tvorby bubnov sa odovzdávajú hlavne praxou, ale aj formálnym vzdelávaním. Dnes je rituálny tanec kráľovského bubna príležitosťou sprostredkovať kultúrne, politické a spoločenské posolstvá a je privilegovaným prostriedkom na spájanie ľudí rôznych generácií a pôvodu, čím podporuje jednotu a sociálnu súdržnosť.

Kráľovské hlavné mesto Mbuye

Po dosadení na trón, kráľ zostal vo svojom "hlavnom meste". Každý vládca Burundi mal po celom kráľovstve „hlavné mestá“, ktorých stopy sú v súčasnosti zhmotňované ibigabirom, ktorý sa skladá hlavne z fíkusu, draka a erytrínov.

Kráľovským hlavným mestom je veľký dvor alebo rugo vrátane kráľovského paláca, sídiel kniežat a štábu, miest bohoslužieb, sýpiek a priestorov pre dobytok...

Tento kráľovský priestor sa skladal z troch hlavných jedál: veľký dvor, bývanie pre kráľovský dobytok, 2 nádvorí obsahujúcich kráľovský palác a 3 nádvoria, ktoré hrá hospodárske a náboženské úlohy.

Kráľovské hlavné mesto bolo tiež centrom príťažlivosti celého kráľovstva. Boli tam delegácie vedúcich sprevádzané ich poddanými, tábory bojovníkov, návštevníci, ktorí prišli požiadať o láskavosť. Hlavné politické hlavné mestá sa našli v súčasnej provincii Muramvya, Mbuye, Muramvya, Bukeye a Kiganda. Práve v týchto hlavných mestách kráľ slávil každoročný sviatok výsevu. Ostatné rugo kráľovské jednotky boli v iných častiach krajiny.

Kráľovským majetkom Mbuye bolo kráľovské sídlo kráľov Ntare Rugamba, Mwezi Gisabo a Mutaga Mbikije. Spravoval ho klan Bajiji. Kráľ vydal spravodlivosť za účasti náčelníkov abaganwa a notárov bashingantahe. Zahŕňal bytový komplex, ktorý možno rozdeliť do dvoch skupín: skupina Bikinga a skupina Muzenga. K prvým boli dvaja rugovia kráľa Ntare Rugamba, dvaja z Mwezi Gisabo a dvaja z Mutaga. Druhá skupina pozostávala z rugos od Mwezi Gisabo v Muzenga, Mutaga Mbikije po Munazi a Mwambutsa Bangiricenge po Ruvyagira.

Oblasť Mbuye hrala dôležitú úlohu v obradoch enthronementu, Národnom dni semien, ochrane kráľovských bubnov a výchove mladých princov a princezien. Na začiatku 20. storočia, postupne táto oblasť stratil svoj vplyv a monarchie prestali existovať po vyhlásení republiky Burundi.

V súčasnosti je panstvo obklopené kopcami Kiziba na juhu, Buyaga na východe, Iteka na severe, Mbuye na západe.

Nekropole kráľovných matiek v Mpotse

V burundskej monarchickej spoločnosti mala kráľovná matka väčšiu politickú moc ako iné ženy, pretože jej autorita bola nevyhnutná pre dobrú organizáciu kráľovstva. Ich vláda sa zastavila počas väčšiny mladého kráľa. Kráľovná matka Ririkumutima, manželka kráľa Mwezi Gisabo, je známa svojou politickou činnosťou počas mladosti budúceho kráľa Mutaga Mbikije.

Keď zomrela kráľovná matka, zorganizoval sa pohrebný obrad. Matky kráľovné boli držané v Mpotse v dnešnej Rusakej v provincii Mwaro. Túto oblasť strážili rituály Banyangeovcov, ktorí sú pravidelnými vlastníkmi svätyne Mpotsa.

Ostatky preniesli do Bunyangu nosiči, ktorých vymenoval kráľovská rada, do Budidiri na kopci Rukiga, prvom mieste odpočinku pohrebného rádu. Prekročila rieku Mucece, vyliezla na kopec Mahonda a dorazila do Rusaky na kopec Bukwavu. Zamierila na kopec Yakiriro, kde nosiči odovzdávali pozostatky smrteľnosti Banyangeovi a vracali sa do Muramvya. Telo kráľovnej strávilo noc v Yakiriro, kde bol postavený palác a bol tam vysadený posvätný háj. Nasledujúci deň pohrebný sprievod vytvoril slávnostnú atmosféru smerom k Mpotse a zastavil sa pri rieke Akogabami kvôli čisteniu. Tajní muži a slúžky, ktorí prišli z Muramvya, umyli telo zosnulej zmesou bieleho kravského mlieka, ktorú cicalo prvé teľa, pivo ciroku tej istej farby a kaolín. Následne boli pozostatky vzaté na vrchol Mpotsy, kde bol postavený palác, obklopený dvoma domami náčelníkov Banyange a dočasnými chatami pre strážcov a ich pomocníkov.

V lokalite Mpotsa sa pochovali štyri kráľovné matky: matky Ntare II, Mwezi II, Mutaga II a Mwambutsa II. Toto miesto si zachovalo svoj pôvodný a posvätný charakter. Obsahuje liečivé rastliny pomerne pestré. Stopy priestorov týchto matiek sú zhmotnené stromami, ako sú dračie stromy, ficus. V tomto dažďovom pralese sú viditeľné ďalšie pozoruhodné druhy rastlín: Albizia adianthifolia, Myrianthus arboreus, Papyrus, Clausena anisata, Syzigium guineense.

Tento posvätný les Mpotsa je obklopený kopcami Nyamigogo, Shana, Nkurunzi a Bunyange. Vrch Bunyange je tiež slávny. Pre jeho terapeutickú cnosť je oceňovaný jeho zdroj vody.

Kráľovská nekropola Nkiko-Mugamba

Pohrebné obrady kráľov boli v krajine tiež veľkého rozsahu. Po smrti kráľa sa uskutočnil vskutku osobitný rituál. Pre obyvateľstvo kráľ nezomrel. Táto smutná správa bola upozornením pre náčelníkov aby vykonali Biru (pohrebné rituály) a všetky aktivity boli zastavené.

Králi boli držaní ďaleko od svojho hlavného mesta, v oblasti Nkiko Mugamba, v severozápadnom Burundi. Telo sprevádzal veľký sprievod rôznych osobností. Biru postavil vnútri paláca márnicu so stojanom, na ktorý uložili telo zosnulého vládcu.

Hrobky prvých štyroch kráľov (Ntare Rushatsi, Mwezi, Mutaga a Mwambutsa) sa nachádzajú v Budandari v obci Kabarore. Panovníci Ntare Rugamba, Mwezi Gisabo a Mutaga Mbikije sa nachádzajú v Buruhukiro, Remera a Ramvya v súčasnej Muruta v provincii Kayanza.

Hrobka Ntare Rugamba sa nachádza v Buruhukiro. Nachádza sa vo veľmi strmej oblasti medzi kopcami Nyamigogo, Runyinya a Gatsinda. Tento háj je tvorený bujnou vegetáciou. Jeho prístup je veľmi ťažký kvôli jeho strmému reliéfu.

Kráľ Mwezi je medzitým držaný na kopci Remera pri obci Muruta. Túto nekropolu strážil Bajiji a jeho potomci. Existujú vzorky fikusu, erytrín, dračích stromov.

Nekropola Mutaga Mbikije sa nachádza v Ramvya. Je to miesto na kopci, ktoré je dobre chránené. Strážil ho Bajiji, jeho syn Nzorubara a jeho vnúčatá. Existujú staré druhy rastlín, ako sú ficus, drak, Rhus vulgaris .... Existujú aj zvieratá, ako sú antilopy a hady.
Zdroj: whc.unesco.org